Data Interpretation Questions With Solutions - Naukri Jobs

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

Tuesday, 10 November 2020

Data Interpretation Questions With Solutions

[ad_1]

Latest Data Interpretation Questions With Solutions will be helpful for the exam aspirants who are preparing for the any competitive exams like CAT, GRE, Bank. Candidates can easily download Data Interpretation Questions PDF from this page and practice the questions that are important from exam point of view.

We have provided different Data Interpretation Questions with Solutions, to make you aware about actual exam paper. You can also download the free Data Interpretation Questions With Solutions PDF through online mode

Data Interpretation Questions With Solutions PDF

Data interpretation section consist questions of graph, charts and the tables and some times in the form of statements. Data interpretation has more weightage and scoring subjects among all. With better preparation one can score high possible marks.

Candidates can go through below section of this page which is well created by the expert team member of recruitmentresult.com to get all updated Data Interpretation Questions With Solutions PDF

Data Interpretation Questions

Questions: 1 What is the lowest rate of growth of 1998-99 to 1999-2000 for any of the companies given in the chart?

  1. 0%
  2. 7%
  3. 1%
  4. 1%
  5. 3%

Answer: 5

Questions: 2 Which of the following statement is true about the share of exports of Tata Consultancy Services in the total exports of the 12 companies?

  1. It has almost doubled in 1999 – 00 over 1997 – 98.
  2. It has been steadily increasing
  3. It is more or less constant.
  4. It has dropped by about 10 %.
  5. None of these.

Answer: 4

Questions: 3 If total software exports in 2000 – 2001 were expected to be Rs 10,000 crore and the growth of Infosys is the same as it was in 1999 – 2000, what would have been Infosys’ share of exports of these 12 companies in 2000 – 2001?

  1. 15%
  2. 19%
  3. 21%
  4. 23%
  5. None of these

Answer: 1

Questions: 4 In rural areas, per 100 households, there were 31 households of size:

  1. 3 or above
  2. 3, 4 and 5
  3. 3 or less
  4. 4 or less
  5. 5 or more

Answer: 3

Question 5. The imports were minimum proportionate to the exports of the company in the year?

  1. 1995
  2. 1996
  3. 1997
  4. 2000

Answer: C

Check Also: Aptitude Questions & Answers

Question 6. What was the percentage increase in imports from 1997 to 1998 ?

  1. 72
  2. 56
  3. 28
  4. Data inadequate

Answer: D

Question 7. If the imports of the company in 1996 was Rs. 272 crores, the exports from the company in 1996 was?

  1. 370 crores
  2. 320 crores
  3. 280 crores
  4. 275 crores

Answer: B

Question 8. In how many of the given years were the exports more than the imports ?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: D

A team of 5 players Arpit, Bimal, Chatur, Dinu and Elan participated in a ‘Freaket’ tournament and played four matches (1 to 4). The following table gives partial information about their individual scores and the total runs scored by the team in each match.

Each column has two values missing. These are the runs scored by the two lowest scorers in that match.None of the two missing values is more than 10% of the total runs scored in that match.

Match-1Match-2Match-3Match-4
Runs scored by playerArpit10053
Bimal886552
Chatur110
Dinu72752056
Elan6078
Total270300240200

Question 9: What is the maximum possible percentage contribution of Arpit in the total runs scored in the four matches?

  1. 7%
  2. 9%
  3. 1%
  4. 2%

Answer:   A

Question 10: If the absolute difference between the total runs scored by Arpit and Chatur in the four matches is minimum possible then what is the absolute difference between total runs scored by Bimal and Elan in the four matches?

  1. 32
  2. 37
  3. 27
  4. Cannot be determined

Answer:   B

Give Now: Mathematics Quiz

Question 11: The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is known that no two players scored the same number of total runs, how many  players are there whose rank can be exactly determined?

  1. 0
  2. 1
  3. 3
  4. 5

Answer:   C

The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book

Data Interpretation Questions With Solutions

Question 12:If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

  1. 19,450
  2. 21,200
  3. 22,950
  4. 26,150

Answer:   C

Question13:What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?

  1. 15º
  2. 24º
  3. 54º
  4. 48º

Answer: C

Question14:The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

  1. 36
  2. 37.50
  3. 42
  4. 44.25

Answer: B

Number of candidates (in hundreds) hired by five different companies in six years

YearABCDE
MFMFMFMFMF
200912.48.314.38.44.33.44.73.19.83.1
201011.66.48.97.24.94.35.81.37.34.3
201113.77.87.64.88.86.89.37.38.13.2
201218.49.910.48.47.47.29.610.45.64.2
201317.013.49.67.28.96.18.07.26.83.1
201417.416.28.45.211.810.58.36.78.56.3

Want to Know? How to Prepare for Maths

Question15: What is the percentage decrease in the number of male candidates who were selected by company -D in the year 2013 in comparison to the previous year?

  1. 5
  2. 66%
  3. 5
  4. 8

Answer: B                                                          

Question16: Number of Female candidates who were selected by Company-C in the year 2009 was approximately what percentage of the number of Male candidate who were selected by Company-A in the year 2014?

  1. 40
  2. 35
  3. 16 2/3%
  4. 30%

Answer: A

Question 17: From which company and in which years respectively was the number of Female candidates who were selected more than the number of Male candidates who were selected by the company?

  1. Company-C and Year 2011
  2. Company-B and Year 2014
  3. Company-D and Year 2012
  4. Company-B and Year 2012

Answer: C

Question18:  What was the approximately average number of Female who were selected by the Company D over all the years together?

  1. 600
  2. 480
  3. 400
  4. 330

Answer:A

Question 19: Twenty percent of the total students who were selected by the all companies together in the year 2014 got Rs 20000 basic salary. What was the number of such candidates who got that basic salary?

  1. 1760
  2. 1986
  3. 1860
  4. 8350

Answer: B

JanFeb
1. Steno30%70%
2. Assistant40%60%
3. Supervisor50%50%
4. Clerk I90%10%
5. Clerk II30%70%
6. Officer I90%10%
7. Officer II70%30%

Question 20: What is the difference in Direct Recruits and Promotee Assistants?

Answer: A

Question21: The Promotee Clerk – I is approximately what percent of that of Direct Recruit Clerk – I?

Answer: C

Question 22: How many employees are supervisors?

Answer: D

Question23: How many total Direct Recruits among all types of employees are there?

Answer: A

Question 24: Which type of employees has maximum number of Direct Recruits?

  • Clerk I & Officer I
  • Officer I
  • Clerk I
  • Clerk II

Answer: A

The bar graph given below shows the sales of books (in thousand number) from six branches of a publishing company during two consecutive years 2000 and 2001.

Sales of Books (in thousand numbers) from Six Branches – B1, B2, B3, B4, B5 and B6 of a publishing Company in 2000 and 2001.

Give Now: Quantitative Aptitude Quiz

Question25: What is the ratio of the total sales of branch B2 for both years to the total sales of branch B4 for both years?

Answer: D

Question26: Total sales of branch B6 for both the years are what percent of the total sales of branches B3 for both the years?

Answer: C

Question27: What percent of the average sales of branches B1, B2 and B3 in 2001 is the average sales of branches B1, B3 and B6 in 2000?

Answer: D    

Question28: What is the average sales of all the branches (in thousand numbers) for the year 2000?

Answer: B    

Question29: Total sales of branches B1, B3 and B5 together for both the years (in thousand numbers) are:

Answer: D

Study the following table and answer the questions based on it.

Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years:

YearItem of Expenditure
SalaryFuel and TransportBonusInterest on LoansTaxes
1998288983.0023.483
19993421122.5232.5108
20003241013.8441.674
20013361333.6836.488
20024201423.9649.498

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question30: What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

  • 32.43 lakhs
  • 33.72 lakhs
  • 34.18 lakhs
  • 36.66 lakhs

Answer: D

Question27: The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

Answer: C     

Question 28: Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

Answer: Option C    

Question 29: The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

  • 544.44 lakhs
  • 501.11 lakhs
  • 446.46 lakhs
  • 478.87 lakhs

Answer: A

Question30: The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

Answer: B

Read This: How to Prepare for Written Exam

Data interpretation analyzes the data with the objective to get useful information. Data interpretation is used to draw conclusions from the given data. Data Interpretation questions are easy to solve. Different methods and Tricks are required to solve Data Interpretation Questions. Be familiar with basic concept and answer all the Data Interpretation Questions.

Data Interpretation Questions

  • Students can check level of preparation through practice Data Interpretation Questions.
  • With the help of Practice Data Interpretation Questions with solutions one will get an idea about actual exam
  • Regular practice with Data Interpretation Questions will enhance your overall preparation

Final Words:

You can follow us  to get such details of Data Interpretation Questions with Solutions. Bookmark this web page by hitting CTRL+D or subscribe to our free mail services to get instant mails in your mail box. You can also type your comment in below comment box for any query or doubts related to this post. Our experts will try to solve your queries soon.

Something That You Should Put An Eye On



[ad_2]

No comments:

Post a comment

Post Bottom Ad

Pages